Пређи на главни садржај

АКТИВНИ БАНКАРСКИ ПОСЛОВИ



У наставку је лекција AKTIVNI BANKARSKI POSLOVI. Ова лекција је део области Врсте банкарских послова. До сада смо урадили Краткорочне и дугорочне пасивне банкарске послове. Тај садржај ћу ставити у наредној лекцији, нешто више од тога смо радили на часу и то сте записали.

Прочитајте лекцију! Наредне недеље ћемо радити проверу знања и о начину провере знања бићете обавештени.

За истраживање тема обраћених овом лекцијом користите кључне речи: банкарски кредити, краткорочни кредити, краткорочне хартије од вредности и сл.

Домаћи задатак:

Урадите домаћи задатак тако што ћете користити кључне речи и назив вашег домаћег задатка за истраживање на интернету. Напишите есеј или презентацију на задату тему али са што мање теорије и што више конкретног приказа. Ставите се у улогу банкара који клијенту треба да објасни какав му кредит нуди. Погледајте понуду банака у Србији.

ЗАДАТАК:

1. Краткорочни вредносни папири и Факторинг - Душан К, Милена, Маријана Д, Лидија
2. Есконтни и ломбардни кредити - Андрија, Оља, Каћа Ст, Никола П
3. Контокорентни кредити - Марија, Каћа С, Неђо, Бранкица, 
4. Акцептни и авални кредити - Душан Р, Анђела, Валентина, Милица
5. Винкулациони кредити и рамбусни кредити - Маријана Б, Никола М, Јовица, Јасмина


3. АКТИВНИ БАНКАРСКИ ПОСЛОВИ



Активним пословима банке пласирају претходно мобилисане финансијске вишкове у виду различитих врста кредитних и некредитних улагања, при обављању активних послова банка је у улози повериоца. Банковно кредитирање делимо на две основне групе кредитирања:

а)            краткорочно кредитирање-краткорочни активни банкарски послови

б)            дугорочно кредитирање- дугорочни активни банкарски послови



3.1. Краткорочни активни банкарски послови



Код одобравања краткорочних кредита за банку је основно да води рачуна о начелу ликвидности и сигурности у њеном пословању, односно да осигура враћање одобреног краткорочног кредита по истеку рока одобреног кредита. У ту сврху банка редовно испитује кредитну способност и бонитет тражиоца кредита. При томе она анализира целокупно пословање, солвентност, ликвидност, рентабилност и уредност у извршењу преузетих обавеза тражиоца краткорочних кредита и кредит одобрава оном тражиоцу који својим пословањем и имовином пружа све гаранције да ће кредит вратити у уговореном року.

Најзначајнији краткорочни активни банкарски послови су:

1.            Есконтни кредит

2.            Ломбардни кредит

3.            Акцептни кредит

4.            Рамбусни кредит

5.            Контокорентни кредит

6.            Авални кредит

7.            Винкулацијски кредит

8.            Краткорочни вредносни папири

9.            Факторинг послови





Есконтни кредит - је најстарији краткорочни активни банкарски посао који се састоји у откупу меница комитента пре њиховог рока доспећа. Есконтни кредит одобрава се на основу меничне гаранције, тако да је есконтни кредит у суштини менични кредит. При есконтовању менице, кредит није у висини меничног покрића, већ се умањује за износ камате од тренутка есконтовања до датума доспећа менице. Камата за коју се умањује есконтни кредит зове се есконт или дисконт. Есконтни кредит је са аспекта пословне банке веома сигуран, јер се она може појавити код централне банке са захтевом за реесконт. Есконтни кредит по правилу је покривен робом, јер је меница настала као производ конкретног дужничко-поверилачког односа, због чега се сматра да делује у принципу, стабилизационо у односу на привредна кретања.

Ломбардни кредит - се одобрава од стране банке на бази покрића у вредносним папирима, злату или трговачкој роби. Разлика између есконтног и ломбардног кредита је у следећем:

1.            код есконта за дуг дужник гарантује целом својом имовином, док код ломбарда једино залог користи као покриће,

2.            код ломбарда је могуће захтевати допуну покрића, уколико му тржишна вредност падне за преко 10%,

3.            ломбардни кредит износи до 75% вредносних залога

4.            ломбардни кредит је повољан за дужника, јер долази до средстава без продаје залога.

Добијени ломбардни кредит банка може искористити за креирање сопственог кредитног потенцијала тако што ће тражити реломбардни кредит или код централне банке, или код неке веће и снажније пословне банке.

Акцептни кредит - се састоји у могућности коју пружају банке својим комитентима да на њих трасирају менице до одређене висине и са одређеним роком. Сходно томе, прихватањем менице својих комитената банка постаје главни менични дужник. Акцептни кредит се реализује оног тренутка када власник такве менице након истека њеног доспећа затражи од банке наплату.

Рамбусни кредит - је специфична врста акцептног кредита који је карактеристичан за спољну трговину. Банка одобрава акцептни кредит увознику, а у корист извозника, при чему као покриће служе на њено име пренети робни документи - теретнице и остали папири. Ови папири служе као гаранција за несметану исплату меница, јер код рамбусног кредита купац (увозник) не плаћа робу у готовини, већ извозник прима рамбус, исплату преко купчеве банковне везе у иностранству у виду акцепта. Због тога се овим послом баве само банке са међународним угледом, уз могућност да мање банке користе посредовање већих и снажнијих банака.

Контокорентни кредит - или кредит по текућем рачуну се реализује тако што банка одобрава свом комитенту кредит на текући рачун, чиме је комитент у позицији да њиме располаже издавањем налога банци за исплату са текућег рачуна. Кредит је у функцији кредитирања обртних потреба предузећа комитента.

Авални кредит - се одобрава у виду посебне гаранције на лицу менице, због чега представља менични гарант банке. Банка гарантује да ће неко од потписника менице испунити своју меничну обавезу. Сходно томе, давањем авала банка прихвата обавезу да у случају када менични дужник не исплати обавезу меничном повериоцу, исту она у потпуности измири.

Винкулациони кредит (лат. винцуларе - спојити, задужити, обавезати) - значи врсту кредита који одобрава банка на бази претходне обавезе дужника да дозначи товарни лист, на основу кога ће банка потпуно или делимично располагати вредношћу робе. Користи се у велетрговини при откупу робе на терену. На основу овог кредита трговина на велико не мора чекати на наплату робе од финалног купца, већ добија средства којим располаже. Тиме крајњи купац исплаћује вредност робе банци, а банка му враћа товарни лист у циљу преузимања робе.

Краткорочни вредносни папири - су облик инвестиционог улагања којим банка стиче каматоносне и ликвидоносне инструменте, што је у функцији профитабилности и ликвидности банака. Ради се о краткорочним државним обвезницама које су изузетно сигурне и преносиве у сваком тренутку и на свим финансијским тржиштима.


Факторинг послови - представљају облик краткорочног пласмана, где банка или специјализовано факторинг  компанија откупљује краткорочна потраживања које извозник има према неком трећем лицу. Тиме банка или факторинг компанија преузима ризик наплате потраживања. На тај начин извозник се краткорочно кредитира и до 90% вредности извоза, док му се преостали износ ставља на располагање када купац прими робу, уз одбитак камате и провизије.



Коментари

Популарни постови са овог блога

MEĐUNARODNA ŠPEDICIJA - ŠPEDITERSKA DOKUMENTA

ŠPEDITERSKA DOKUMENTA - FIATA dokumenta Često se u logističkom poslovanju javljaju slučajevi kada se prevozni dokument ne koristi kao dokaz za naplatu robe ili je roba plativa pre njegovog ispostavljanja. Takoñe je često izražena potreba za izdavanjem jedinstvenog transportnog dokumenta koji bi pokrivao celokupan transport od pošiljaoca do primaoca. Na ove pojave na tržištu špediteri su veoma brzo I efikasno reagovali ispostavljajući dokumente koji razrešavaju ove situacije u korist nesmetanog odvijanja spoljnotrgovinskog prometa. U te svrhe se koriste špediterska dokumenta koja je izdao Meñunarodni savez špediterskih udruženja (FIATA savez). Postoji pet različitih špediterskih potvrda a to su: ·          FCR – špediterska potvrda ·          FCT – transportna potvrda ·          FBL – teretnica za kombinovani transport ·          FWR – skladišna potvrda ·          SDT – potvrda pošiljaoca za prevoz opasne robe ŠPEDITERSKA POTVRDA - FCR (Fonwarding agent certificate o

ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Значај предузетништва

  ЗНАЧАЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА Посматра се из угла предузетника али и из угла читавог друштва. Предузетник као појединац покреће и иницира пословну активност, производи производе или ствара услуге и тежи да оствари добит. Средства која зарађује користи као средства за живот своје породице и и задовољавање сопствених потреба. Предузетник запошљава себе, а често и чланове своје породице. Део добити предузетник реинвестира у проширење постојећег или започињање новог посла, тиме се задовољава критеријум одрживог развоја у дужем периоду. Са личног становишта за предузетника је значајан и осећај задовољства послом и постигнутим резултатима, осећај самосталности и независности у послу. Нпр. предузетник себи одређује радно време, динамику и начин рада.   Предузетништво је значајно за развој читаве привреде и друштва. Предузетник осим што запошљава себе и чланове своје породице, ангажује и запошљава друге раднике и плаћа порезе и доприносе држави. *Приходе које држава остварује наплатом

ПРЕДУЗЕТНИШТВО - ПРЕДУЗЕТНИЧКА ИДЕЈА; МЕТОДЕ ПРИКУПЉАЊА ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ ИДЕЈА

9/10 ПРЕДУЗЕТНИЧКА ИДЕЈА Предузетничка идеја је представа о нечему што желимо да радимо (производ или услуга) да би смо задовољили жеље потрошача (купаца) и остварили властите интересе (добит). Идеја треба да: 1. Поседује тржишне и финансијске потенцијале – да је исплатива 2. Одражава личност и интересе предузетника: - Шта знам? - Шта желим? - Шта објективно могу да урадим? Најчешћа грашка коју предузетници праве када отпочињу бизнис   јесте то што упорно покушавају да продају производе и услуге које они воле и желе и у чијем стварању уживају. То што за производе и услуге постоје купци није довољно за успех предузетничке идеје. Важно је узети у обзир понуду – КОНКУРЕНЦИЈУ Најрационалније је да предузетник открије шта то купци желе да купе, а конкуренти не могу да понуде. Успешан бизнис се може изградити у у областима у којима предузетник нема искуства и резултате и за која није везан образовањем. Ризик је тада већи али се може смањити проналажењем партнера, с