Пређи на главни садржај

ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Значај предузетништва

 

ЗНАЧАЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Посматра се из угла предузетника али и из угла читавог друштва.

Предузетник као појединац покреће и иницира пословну активност, производи производе или ствара услуге и тежи да оствари добит. Средства која зарађује користи као средства за живот своје породице и и задовољавање сопствених потреба. Предузетник запошљава себе, а често и чланове своје породице. Део добити предузетник реинвестира у проширење постојећег или започињање новог посла, тиме се задовољава критеријум одрживог развоја у дужем периоду.

Са личног становишта за предузетника је значајан и осећај задовољства послом и постигнутим резултатима, осећај самосталности и независности у послу.

Нпр. предузетник себи одређује радно време, динамику и начин рада.

 

Предузетништво је значајно за развој читаве привреде и друштва. Предузетник осим што запошљава себе и чланове своје породице, ангажује и запошљава друге раднике и плаћа порезе и доприносе држави.

*Приходе које држава остварује наплатом пореза и доприноса држава користи за финансирање јавних портеба (здравство, школство, култура, наука).

Од предузетника се очекује да поштују законе и прописе своје државе. Морају се понашати друштвено одговорно, не наносећи штету својим запосленима, купцима, локалној заједници и ширем окружењу. Важно је да предузетник не нарушава сигурност, здравље и квалитет животне средине.

Свакој држави је у интересу да подстиче, промовише и развија предузетништво јер се тако развија привреда, повећава запосленост и подиже ниво животног стандарда становништва. Најразвијеније земље света свој привредни развој заснивају на предузетничкој иницијативи.

 

Задатак за истраживање:

Истражи на интернету које подстицајне мере спроводи држава Србија у циљу подстицања и развоја предузетништва. Направити кратку презентацију или написати есеј до 450 речи.

Кључне речи:

- podsticaji za preduzetnike,

- subvencije za preduzetnike,

- podrška malim i srednjim preduzećima

- finansiranje malih i srednjih preduzeća

Коментари

  1. Живим на Мадагаскару (Источна Африка) и вреди живети сада угодно за себе и своју породицу и заиста никада у животу нисам видео толико доброту која ми се указала, јер сам озбиљно пролазио кроз проблем као што је мој син стравична несрећа је трајала две недеље, а лекари наводе да мора да се подвргне деликатној операцији да би могао поново да хода, а ја нисам могао да платим рачуне, тада је ваша операција отишла у банку да ме позајми и одбије рекавши да имам без кредитне картице, одатле сам отрчао до оца и он није могао да ми помогне, а онда када сам прегледавао иахоо одговоре и наишао на зајмодавца, г. Бењамин Бреил Лее, који нуди зајмове по приступачним каматама, нисам имао избора али да бих покушао, и зачудо, све је било као у сну, добио сам зајам од 110.000,00 долара да платим операцију свог сина, а затим себи набавим удобан посао који ће ми такође помоћи. Захваљујем Богу да је данас добро и да можете ходати и да радите, а терет је толико дужи на мени више и можемо се добро хранити и моја породица је данас срећна и рекао сам себи да ћу гласно туговати у свету чуда Божјег ми преко овог Бога који се плаши зајмодавца г. Бењамин Бреил Лее и саветовао бих свакога ко заиста и озбиљно треба зајам да контактира овог богобојазног човека на
    ...... 247officedept@gmail.com преко .. и желим да се сви помолите за овог човека или да ћаскате са њим и на ВхатсАпп-у + 1-989-394-3740.
    Хвала вам

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

MEĐUNARODNA ŠPEDICIJA - ŠPEDITERSKA DOKUMENTA

ŠPEDITERSKA DOKUMENTA - FIATA dokumenta Često se u logističkom poslovanju javljaju slučajevi kada se prevozni dokument ne koristi kao dokaz za naplatu robe ili je roba plativa pre njegovog ispostavljanja. Takoñe je često izražena potreba za izdavanjem jedinstvenog transportnog dokumenta koji bi pokrivao celokupan transport od pošiljaoca do primaoca. Na ove pojave na tržištu špediteri su veoma brzo I efikasno reagovali ispostavljajući dokumente koji razrešavaju ove situacije u korist nesmetanog odvijanja spoljnotrgovinskog prometa. U te svrhe se koriste špediterska dokumenta koja je izdao Meñunarodni savez špediterskih udruženja (FIATA savez). Postoji pet različitih špediterskih potvrda a to su: ·          FCR – špediterska potvrda ·          FCT – transportna potvrda ·          FBL – teretnica za kombinovani transport ·          FWR – skladišna potvrda ·          SDT – potvrda pošiljaoca za prevoz opasne robe ŠPEDITERSKA POTVRDA - FCR (Fonwarding agent certificate o

ПРЕДУЗЕТНИШТВО - ПРЕДУЗЕТНИЧКА ИДЕЈА; МЕТОДЕ ПРИКУПЉАЊА ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ ИДЕЈА

9/10 ПРЕДУЗЕТНИЧКА ИДЕЈА Предузетничка идеја је представа о нечему што желимо да радимо (производ или услуга) да би смо задовољили жеље потрошача (купаца) и остварили властите интересе (добит). Идеја треба да: 1. Поседује тржишне и финансијске потенцијале – да је исплатива 2. Одражава личност и интересе предузетника: - Шта знам? - Шта желим? - Шта објективно могу да урадим? Најчешћа грашка коју предузетници праве када отпочињу бизнис   јесте то што упорно покушавају да продају производе и услуге које они воле и желе и у чијем стварању уживају. То што за производе и услуге постоје купци није довољно за успех предузетничке идеје. Важно је узети у обзир понуду – КОНКУРЕНЦИЈУ Најрационалније је да предузетник открије шта то купци желе да купе, а конкуренти не могу да понуде. Успешан бизнис се може изградити у у областима у којима предузетник нема искуства и резултате и за која није везан образовањем. Ризик је тада већи али се може смањити проналажењем партнера, с